Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Κρίσιμες ώρες: Στήνουν νέα Μεϊντάν στο Μινσκ της Λευκορωσίας





του Πάνου Σπαγόπουλου

Νέα Μειντάν στήνουν στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι γνωστοί κύκλοι της ΝΤΠ που έσπρωξα και την Ουκρανία στον ανεμοστρόβιλο του πολέμου.

Με διαδηλώσεις στο Μίνσκ επιχειρούν την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Alexander Lukashenko επιχειρώντας να φτάσουν ακόμη πιο «κοντά» στη Μόσχαπερικυκλώνοντάς την.

Οι διαδηλώσεις πρακτικά ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο, όταν στις 17 του μηνός περίπου 2500 διαδηλωτές κατέβηκαν στην κεντρική της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας για να διαδηλώσουν για την προθεσμία που είχε δοθεί από την κυβέρνηση για την καταβολή του φόρου του 2016 που έληγε στις 20 Φεβρουαρίου.


Οι διαδηλώσεις άρχισαν να γίνονται πιο έντονες και τελικά στις 9 Μαρτίου ο Lukashenko δήλωσε πως αναστέλλει την προκαταβολή του φόρου μέχρι να εξεταστεί μια νέα οικονομική πολιτική.

Αυτό όμως δεν σταμάτησε τις κατευθυνόμενες διαδηλώσεις,. Αυτό γιατί αυτές συνεχιστήκαν με νέο αίτημα αυτή τη φορά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια δεν ήταν ο φόρος του 2016 η αιτία αλλά η αφορμή. Πολύ γρήγορα οι «μάσκες» έπεσαν και οι διαδηλώσεις τώρα είχαν το ίδιο αίτημα: Την παραίτηση του Λευκορώσου προέδρου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Η τηλεόραση της χώρας έδειξε ντοκουμέντα όπου αυτοκίνητα SUV με ουκρανικές πινακίδες έμπαιναν στα σύνορα μεταφέροντας όπλα ενώ η αστυνομία της χώρας συνέλαβε πάνω από 20 Ουκρανούς «επαγγελματίες» διαδηλωτές στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού.

Αντιδρώντας σε όλη αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε εχθές πως η χώρα του δεν πρόκειται να γίνει Ουκρανία.

«Το ουκρανικό σενάριο δεν θα συμβεί στην Λευκορωσία με εμένα ως πρόεδρο. Δεν θα επιτρέψω την επανάληψη ενός ουκρανικού σεναρίου στη Λευκορωσία», είπε πιο συγκεκριμένα ο Lukashenko για να συμπληρώσει:

«Κάποιοι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και χρησιμοποιούν δικά μας κακοποιά στοιχειά (σ.σ. για την ακρίβεια χρησιμοποίησε τη λέξη scumbags) για αυτό. Συμπεριφέρονται όλοι ως αντάρτες. Κρύβουν όπλα, χειροβομβίδες, μαχαίρια, ρόπαλα, Λένε πως θέλουν να διδάξουν στα παιδία να είναι πατριώτες. Με τι; Με χειροβομβίδες;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα ο Lukashenko προειδοποίησε: «Υπάρχει μια γραμμή που κανείς δεν πρέπει και δεν θα περάσει. Κανένας δεν επιτρέπεται να παραβιάσει το νόμο και το Σύνταγμα της χώρας. Εάν οι αρχές αποτύχουν να το δουν αυτό τότε θα υπάρξει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει, γιατί θα εμπλακούν εκατομμύρια άνθρωποι».






Η Λευκορωσική τηλεόραση έδειξε σκηνές όπου αυτοκίνητα απο την Ουκρανία μπαίνουν στην χώρα φορτωμένα με όπλισμό




Συλλήψεις «ευρωπαϊστών» διαδηλωτών















Δρακόντεια τα μέτρα ασφάλειας στο Μίνσκ: Ένοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους.





Δειλά δειλά εμφανιζονται και οι πρώτες σημαίες της ΕΕ a la Μειντάν



Αυτοκίνητα των λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων SpecNaz έτοιμα να επέμβουν





Χρησιμοποιούνται όπως περίπου και στις ΗΠΑ








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου