Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Wikileaks: Μυστική αμερικάνικη βάση χάκερ της CIA στη Φρανκφούρτη!




Πολιτικό «σεισμό» με διεθνείς προεκτάσεις προκαλούν χιλιάδες νέα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν τη δράση της CIA σε όλον τον κόσμο, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Wikileaks.

"Σήμερα, 7 Μαρτίου 2017, ο WikiLeaks αρχίσει τη νέα σειρά διαρροών για τη CIA" που φέρει την κωδική ονομασία "Vault 7", ανέφερε ο ιστότοπος. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο απόρρητων εγγράφων που αφορούν την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, πρόσθεσε.

Ο ιστότοπος του Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε επίσης έναν υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε ένα αρχείο το οποίο περιέχει το πρώτο μέρος των εγγράφων. Συνολικά το πρώτο μέρος αποτελείται από 8.761 έγγραφα από το Κέντρο Πληροφοριών του Κυβερνοχώρου και αποτελεί συνέχεια των κατασκοπευτικών σχεδίων της CIA για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που είχε αποκαλύψει ο WikiLeaks τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ένα από αυτά τα απόρρητα έγγραφα το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας χρησιμοποιείται ως "μυστική βάση των χάκερ της CIA". Οι πράκτορες της Υπηρεσίας κυκλοφορούν με διπλωματικά διαβατήρια και έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης.

"Εκτός από τις επιχειρήσεις της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια η CIA χρησιμοποιεί επίσης το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη ως απόρρητη βάση για τους χάκερ της που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φραγκφούρτης (στο "Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης" ή CCIE) έχουν διπλωματικά ("μαύρα") διαβατήρια και κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στους χάκερ αυτούς έχουν δοθεί οδηγίες να δηλώνουν ότι είναι "τεχνικό συμβουλευτικό προσωπικό" στο προξενείο.

Πώς γίνονται οι παρακολουθήσεις

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ διαθέτει διάφορους τρόπους για να παρακάμπτει τις άμυνες διαφόρων γνωστών αντιικών προγραμμάτων και τειχών προστασίας και να παρεισφρέει σε υπολογιστές, σύμφωνα με έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο ιστότοπος WikiLeaks.
«Οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του WikiLeaks.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά.

Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses (σ.σ. δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ή με άλλα μηχανήματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο ή μη ασφαλή τοπικά δίκτυα).

Επίσης, κατά τα στοιχεία που δημοσιεύει ο WikiLeaks, η CIA μπορεί να εισβάλλει σε smartphone και να ανακτά κρυπτογραφημένες πληροφορίες από ιστοτόπους όπως οι Telegram, WhatsApp, Signal και Wiebo.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους χάκερ της CIA να «παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση των WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide και Cloackman», πιο συγκεκριμένα η «παραβίαση των "έξυπνων" τηλεφώνων μέσω των οποίων αποκτάται πρόσβαση σε αυτούς και η απόσπαση ηχητικών μηνυμάτων και άλλων μηνυμάτων πριν κρυπτογραφηθούν».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware, λογισμικού παραβίασης του λογισμικού smartphones — είτε έχουν το iOS της Apple, είτε το Android της Google.

Ακόμη, η CIA φέρεται να απέφυγε να αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας διαφόρων προϊόντων λογισμού και να τα χρησιμοποίησε προς ίδιο όφελος.

Η CIA φέρεται να «έχασε πρόσφατα» τον έλεγχο της ευρύτατης «βιβλιοθήκης» της με τεχνικές παραβίασης της ασφάλειας συστημάτων, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως, πάντα κατά τις πληροφορίες του WikiLeaks.

«Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου ηλεκτρονικών επιθέσεων, του malware, των ιών, των trojans, των τεχνασμάτων για την αξιοποίηση αδυναμιών ("weaponized 'zero day' exploits"), των προγραμμάτων για εισβολή και απόκτηση του ελέγχου μηχανημάτων εξ αποστάσεως (malware remote control systems)» και της τεκμηρίωσης για αυτά.
Χάκερ που δούλευαν για την κυβέρνηση αποκάλυψαν την ύπαρξη των εργαλείων αυτών, και με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks.

Η CIA επίσης φέρεται κατά τον WikiLeaks να συγκεντρώνει στοιχεία για τεχνικές εισβολής που διαθέτουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ίχνη δικών της εισβολών.

Με αυτό το τέχνασμα, «η CIA όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων αλλά και να (...) παραπλανήσει για το ποιος τις διέπραξε, αφήνοντας "αποτυπώματα" άλλων», σημειώνει ο ιστότοπος, κατά τον οποίο το καθήκον για αυτό έχει μια ομάδα που αποκαλείται UMBRAGE. Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έγινε στόχος επίθεσης.

Αν η ακρίβεια όσων αποκάλυψε ο WikiLeaks επαληθευτεί, θα πρόκειται για άλλη μια εκπληκτική διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. «Δεν σχολιάζουμε για την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο» τέτοιων εγγράφων, ανέφερε ο Τζόναθαν Λίου, εκπρόσωπος της CIA.
Ωστόσο ένας πληροφορικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας που έχει εργαστεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε –υπό τον όρο να μην κατονομαστεί– πως η διαρροή μοιάζει να αφορά πραγματικά εργαλεία της CIA.

Σνόουντεν: Οι αποκαλύψεις μοιάζουν να είναι αυθεντικές

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της, έκρινε σήμερα ότι τα αρχεία της CIA που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks μοιάζουν «αυθεντικά» και είναι «μεγάλη υπόθεση», με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Σνόουντεν έγραψε ότι ακόμη εξετάζει το υλικό που δημοσιεύει ο ιστότοπος, αλλά «μοιάζει αυθεντικό» και είναι «πράγματι μεγάλη υπόθεση».

Ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί άσυλο, από το 2013, όταν διέφυγε από τις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη του εύρους της κατασκοπείας της NSA σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη, ο Σνόουντεν είπε πως το γεγονός ότι η CIA έχει παραβιάσει την ασφάλεια «των iOS/Android» και όχι απλά ιστοτόπων ή εφαρμογών που κρυπτογραφούν επικοινωνίες είναι «πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα».

Εξάλλου, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και συμβασιούχοι αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επίσης έκριναν ότι τα έγγραφα πιθανότατα είναι αυθεντικά.

Ένας συμβασιούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με πολύχρονη εμπειρία στα εργαλεία για τις εισβολές σε συστήματα και δίκτυα, επισήμανε ότι τα έγγραφα περιέχουν ακριβείς όρους, οι οποίοι αναφέρονται σε προγράμματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

«Πολύς κόσμος και στις δύο πλευρές του ποταμού είναι έξαλλος», αναφερόμενος στη CIA και στην NSA. «Εδώ δεν μιλάμε για μια κατάσταση τύπου Σνόουντεν. Αυτά (τα έγγραφα και τα προγράμματα) συγκεντρώθηκαν επί μακρόν και παραδόθηκαν στον WikiLeaks», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Χάιν, στέλεχος της εταιρείας Flashpoint, «τα αρχεία περιέχουν έγγραφα που μοιάζουν να προέρχονται από τη CIA και την NSA, τα οποία δίνουν πληροφορίες για την παράκαμψη της κρυπτογράφησης».

Ο WikiLeaks αναφέρεται σε μία χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα γνωστό με την ονομασία Weeping Angel, βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τον έλεγχο μιας «έξυπνης» τηλεόρασης Samsung και κάνοντάς την να μοιάζει σβηστή, να καταγράφουν μέσω αυτής συζητήσεις στον χώρο όπου βρισκόταν.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου