Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Αρχή και διάρκεια αναπαραγωγής των ζώων στην φαρμα
Διατηρούμε τα ζώα όσον καιρό μας δίνουν οικονομικές αποδόσεις. Τα άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια δεν τα χρησιμοποιούμε για κρέας και τ’ αφήνουμε να ζήσουν περισσότερο. Τα άλογα μπορούν να ζήσουν μέχρι 22 χρόνια, τα μουλάρια 24, τα γαϊδούρια 20 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη ζωή. Στα γαλακτοπαραγωγικά είδη η απόδοση σε γάλα γίνεται μεγαλύτερη στην τρίτη γέννα, μένει σταθερή μέχρι και την έκτη γέννα, ύστερα πέφτει.
Τα ζώα αποκτούν την επιθυμία για αναπαραγωγή πολύ γρήγορα, όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ νωρίς, αλλά πρέπει προηγούμενα να έχουν σχηματίσει κάπως τον οργανισμό τους.

Στα ζώα πού ζουν σε αγέλες ή κοπάδια για να προλάβουμε την πρώιμη χρησιμοποίηση χωρίζουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά στους παρακάτω μήνες ηλικίας:
άλογα γαϊδούρια 9 μήνες, βόδια 6 μήνες (βελτιωμένα)—12 μήνες (ντόπια), πρόβατα-γίδια 5 μήνες, γουρούνια 4 μήνες, κουνέλια 3 μήνες, όρνιθες 4 μήνες.

Για να μπορεί το αρσενικό να εξυπηρετεί καλά τα θηλυκά πρέπει η αναλογία των θηλυκών να μην ξεπερνάει μερικά όρια. Χονδρικά σε κάθε αρσενικό αναλογούν τα παρακάτω Θηλυκά: φοράδες 80, γαϊδούρες 120, αγελάδες 80, προβατίνες 80, γίδες 110, γουρούνες 50, κουνέλες 10, όρνιθες 10, γάλλισες 20, χήνες 6.

Ο αριθμός των θηλυκών που μπορεί να εξυπηρετεί ένα βαρβάτο αρσενικό, εξαρτάται από το πως είναι μοιρασμένες οι επιβάσεις μέσα στο χρόνο. Οι παραπάνω αριθμοί είναι όταν οι επιβάσεις είναι μοιρασμένες σε όλο το χρόνο. Αν οι επιβάσεις είναι περιορισμένες σε λίγη περίοδο όπως στα περισσότερα ντόπια ζώα μας, πρέπει να είναι μικρότεροι από τους παραπάνω αριθμούς. Αν το ζώο είναι ακόμη νεαρό πρέπει να κάνει τις μισές επιβάσεις.
Τα άλογα, οι ταύροι, οι κάπροι, καλά είναι να μην κάνουν παραπάνω από μια επίβαση την ημέρα, τα γαϊδούρια, κριάρια και τραγιά παραπάνω από 2, τα κουνέλια να δέχονται μια κουνέλα κάθε 2 μέρες. Άλλο ζήτημα είναι ότι όταν το αρσενικό πηδήσει το θηλυκό μια φορά, δεν είναι ανάγκη να πηδήσει για δεύτερη φορά αμέσως. Όταν οδηγούμε εμείς τα ζώα, μπορούμε να βαστάξουμε αυτόν τον κανόνα. Αλλά στα ζώα πού ζουν σε κοπάδια δεν μπορούμε. Τα αρσενικά πηδούν το θηλυκό πολλές φορές συνέχεια. Για αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις ο αριθμός των θηλυκών που εξυπηρετεί ένα αρσενικό πέφτει πολύ. Έτσι στα δικά μας κοπάδια προβάτων υπάρχει 1 κριάρι για 25 προβατίνες.


Αρχή και διάρκεια αναπαραγωγής


Διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εμφάνιση και διάρκεια οργασμού σε ημέρες
Διάρκεια θηλασμού στα ζώαΑντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου