Ο Σταθάκης ανακοίνωσε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού Ανάργυροι - Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής μετά την κατολίσθηση - Προσοχή για άλλες 48 ώρες ζητά η ΔΕΗ - Για ζημιά δισεκατομμυριών η πρώτη εκτίμησηΣτην «εξαφάνιση» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και τεχνικούς της ΔΕΗ για την έκταση του φαινομένου, το χωριό Ανάργυροι, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την περίμετρο του ορυχείου θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά.
Πρόκειται για το χωριό στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές μετά την κατολίσθηση υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν σπίτια και να μεταφέρουν τους κατοίκους του σε ξενοδοχεία για τη νύχτα του Σαββάτου καθώς η ΔΕΗ προειδοποίησε για συνέχιση των φαινομένων για άλλες 48 ώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής
Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου αρκεί κανείς να παρατηρήσει τις πανοραμικές φωτογραφίες από το ορυχείο.
Ολόκληρη η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει με μεγάλα ρήγματα να διατρέχουν χωράφια δίπλα από το ορυχείο στο οποίο σημειώθηκε η κατολίσθηση.
Οι ευθύνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών φαίνεται να συνδέεται με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.
Όπως κατήγγειλλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο protothema.gr, από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Όπως τόνισε ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης:
Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο ειχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.
Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου