Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Εθνική τραγωδία στην Πορτογαλία



Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε από σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για τα θύματα της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Λεϊρία που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε τουλάχιστον 62.

Η δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στην περιοχή αυτή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι πυροσβέστες.


Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.



Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, απανθρακώθηκαν.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.



«Δυστυχώς αυτή φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές», δήλωσε συγκινημένος ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο πρωθυπουργός Αντόνιο ΚόσταΣύμφωνα με την εφημερίδα «Correio do Manhã», μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οκτάχρονη, η οποία βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και έχει υποστεί εγκαύματα.

Στην Πορτογαλία επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40C σε κάποιες περιοχές.

«Άλλοι 16 απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες. Ο Γκόμες είπε ακόμα ότι αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν, οι δέκα από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και ότι τραυματίστηκαν και έξι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


16 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και βρήκανε τραγικό θάνατο, ανέφεραν οι αρχές







Επιχείρηση της πυροσβεστικής να θέσει υπό έλεγχο πυρκαγιά σε δάσος κοντά στην περιοχή Bouca της Κεντρικής Πορτογαλίας






Σύννεφο καπνού 'καταπίνει' την περιοχή




Σπίτια τυλίγονται στις φλόγες



Ένας άνδρας στέκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο χωριό Avelar, και βλέπει την πυρκαγιά να κατακαίει τα πάντα στο διάβα της


Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο λίγο πριν από τις 15.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία.

Πολλές εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο» κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχροναΣύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο» κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.

Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως. Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Κύμα καύσωνα στην Πορτογαλια με 40 βαθμούς Κελσίου

Η Πορτογαλία επλήγη χθες Σάββατο από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.

Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη την Πορτογαλία. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 1.700 πυροσβέστες.







Εικόνες από το φονικό πέρασμα της πυρκαγιάς:

Μια γυναίκα κλαίει στην άκρη του δρόμου μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί



Ένας πυροσβέστης προσπαθεί να την καθησυχάσει



Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής



Καπνός στον αυτοκινητόδρομο IC8 κατά τη διάρκεια δασικής πυρκαγιάς κοντά στο Pedrogao Grande, στην κεντρική Πορτογαλία



Οι φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας



Σπίτια κάηκαν ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα



Πύρινη κόλαση στην Πορτογαλία





Περίπου 60 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε ολόκληρη την Πορτογαλία


Πηγές: ΑΠΕ/Reuters/ RT/ rte
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου