Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ευρωπαϊκό ρεκόρ καύσωνα καταγράφηκε στην Ελλάδα – Ξεπέρασε τους 45 βαθμούς Κελσίου



Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη καταγράφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό ρεκόρ σημειώθηκε στην Ελευσίνα όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 45,3 βαθμούς Κελσίου, καθώς καμιά σε καμιά άλλη χώρα δεν έφτασε τόσο ψηλά η θερμοκρασία σήμερα.

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος, αυτό είχε συμβεί και το 2007 όταν στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα είχαν καταγράψει 46,5°C.

Επίσης, σε πολλές περιοχές του νόμου Αττικής ο υδράργυρος έφτασε με σχετική ευκολία τους 44°C (Ασπρόπυργος, Φιλαδέλφεια, Μαρκόπουλο) αλλά και σε δεκάδες άλλες τους 43°C αντίστοιχα.

Επομένως, με βάσιμα στοιχεία πλέον, σύμφωνα με τον Γ. Καλλιάνο, μπορούμε να μιλάμε για τιμές στα θερμόμετρα που είχαν 10 χρόνια να σημειωθούν.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε πολλές περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 43-44°C και τοπικά 45°C, στη Λάρισα.

Προσοχή από σήμερα έως και την Κυριακή διότι και τη νύχτα, στις μεγαλουπόλεις, η θερμοκρασία δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 31°C.



Αύριο, παρόμοιες θα είναι οι θερμοκρασίες, όπως και την Κυριακή. Από Δευτέρα 10°C κάτω ο υδράργυρος λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων που θα δροσίσουν όλη τη χώρα.

Στους δύο πίνακες εμφανίζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα στην Ελλάδα και οι μέγιστες σήμερα στην Ευρώπη.


Διακοπές ρεύματος στην Αττική λόγω καύσωνα

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Δυτικής Αττικής προκάλεσε βλάβη στον μετασχηματιστή της ΔΕΗ στην οδό Θηβών λόγω καύσωνα.

Χωρίς ρεύμα είναι αρκετές περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Αιγάλεω και το Χαϊδάρι και ορισμένες γειτονιές του Περιστερίου, ενώ υπάρχουν αναφορές για μικροδιακοπές ρεύματος στην Πετρούπολη, στο Μενίδι και στη Νίκαια.

Αναλυτικά ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και πιθανώς 42 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ>
Θερμοκρασία: Από 23 έως 40, κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
Πολιτική Προστασία: Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν με πυρκαγιά

Ο καύσωνας που πλήττει την χώρα έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές περιοχές της χώρας για τον κίδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Για τον λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση. Σύμφωνα λοιπόν με τον συγκεκριμένο χάρτη υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα κεντρικά της Στερεάς Ελλάδας, την Εύβοια, τη Μαγνησία, τα νότια Επτάνησα αλλά και την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Δείτε τον χάρτη:


Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για τον καύσωνα

Σχέδιο ενεργειών εκτάκτων αναγκών θέτει σε εφαρμογή ο δήμος Αθηναίων, ενόψει των ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της αστικής πανίδας και του πρασίνου, καθώς αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών. Ειδικότερα και οι εννέα Λέσχες Φιλίας (Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, ‘Ανω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων), που είναι κλιματιζόμενες, θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι πολίτες για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε κλιματιζόμενο χώρο, ατόμων που το έχουν ανάγκη.



Στον τομέα της πυρασφάλειας θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο οι λόφοι Λυκαβηττού, Στρέφη και Λαμπράκη στον Νέο Κόσμο, καθώς και το ‘Αλσος Παγκρατίου, ενώ θα υπάρχουν και υδροφόρες.
Καλλιάνος: Έως και 45 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο το Σάββατο και την Κυριακή η Ελλάδα θα βρίσκεται στο «μάτι» του καύσωνα με θερμοκρασίες που μονάχα στη Σαχάρα κυμαίνονται.

Πολλοί θα θυμηθούν τον φονικό καύσωνα του 1987 όπου περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως ηλικιωμένοι.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πολύ σημαντική θερμή εισβολή. Σήμερα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ο υδράργυρος θα βρεθεί στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα γύρω στους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου αλλά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως στην Κεντρική Μακεδονία, στο Θεσσαλικό κάμπο, στην Κωπαΐδα, στη Βοιωτία, σε τμήματα της Δυτικής Αττικής και της Λακωνίας αλλά και στα νότια παράλια της Κρήτης, ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Άρα μιλάμε για μία πολύ ισχυρή θερμή εισβολή» λέει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος.

«Γενικά και τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Και στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις μεγαλουπόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα ακόμα και αργά το βράδυ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες δεν θα προλαβαίνει ο υδράργυρος να κατεβαίνει κάτω από τους 33 βαθμούς Κελσίου» προσθέτει ο κ. Καλλιάνος.
Κολυδάς: Παρασκευή και Σάββατο η κορύφωση της ζέστης

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε την κορύφωση της ζέστης και σχεδόν όλες οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και σε ορισμένες νησιωτικές θα έχουμε 40 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη θα κρατήσει και την Κυριακή με μέγιστες τιμές τους 40 με 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά ενώ πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής, πρώτα στα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.




Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα

Ο καύσωνας μπορεί να αντιμετωπιστεί αν είμαστε προσεκτικοί και λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Το υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να τηρήσουν την οδηγίες.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Οι συστάσεις του απευθύνονται κυρίως σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.ά.

Επίσης, γι’ όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), για τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο το υπουργείο Υγείας συστήνει:

– Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.)

– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

– Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμιδική δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

– Συχνά λουτρά με ντους.

– Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη, είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά (νερό κ.ά.).

– Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

– Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου