Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Γιατρός του Παίδων περιγράφει τι συμβαίνει στις εφημερίες: Οικογένειες Ρομά βρίζουν, απειλούν, καταλαμβάνουν χώρους



Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μενίδι μετά τον θάνατο του 11χρονου Μάριου, φέρνει στο φως της δημοσιότητας και άλλα ζητήματα παραβατικότητας από Ρομά.

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται μέσα στα νοσοκομεία. Γιατρός του νοσοκομείου Παίδων σε επικοινωνία με το iefimerida περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο τις ημέρες των εφημεριών.

«Βρίζουν, απειλούν, έρχονται στα χέρια με τους υπόλοιπους ασθενείς και τους γιατρούς»

«Αλίμονο σε όποιον γιατρό ή νοσηλευτή δεν τους εξυπηρετήσει» «Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι απελπιστική. Οικογένειες Ρομά, ανάμεσα τους και κάποιες που απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη, έρχονται ομαδικά στο νοσοκομείο και αλίμονο σε όποιον γιατρό ή νοσηλευτή δεν τους εξυπηρετήσει. Βρίζουν,απειλούν, έρχονται στα χέρια με τους υπόλοιπους ασθενείς και τους γιατρούς. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και δυσκολεύει το έργο μας», περιγράφει ο γιατρός. Μάλιστα τα προβλήματα δεν περιορίζονται στις απειλές, αλλά δημιουργούνται και αντικειμενικά προβλήματα που δυσκολεύουν γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Καταλαμβάνουν τους χώρου του νοσοκομείου, ξαπλώνουν στα πατώματα ή στο προαύλιο. Παρκάρουν τα αγροτικά σε χώρους όπου στρίβουν τα ασθενοφόρα ή είναι τα πάρκινγκ των γιατρών».



Η απάντηση της αστυνομίας: «Ελάτε να κάνετε μήνυση» Το πρόβλημα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απουσία της αστυνομίας. « Όταν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καλούμε την Αμεση Δράση. Η απάντηση συνήθως όμως είναι: «Ελάτε να κάνετε μήνυση». «Είναι δυνατόν γιατρός όπως εγώ να αφήσει την βάρδια του να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, για να πάει να κάνει μήνυση;», λέει ο γιατρός που βρίσκεται στο Νοσοκομείο σχεδόν 20 χρόνια.

Πολλά τα περιστατικά κλοπών «Αφήστε τα περιστατικά των κλοπών. Καθημερινά ενημερώνουμε τους ασθενείς να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Κινητά και χρήματα κάνουν φτερά μέσα από τους θαλάμους νοσηλείας και στα επείγοντα περιστατικά», αναφέρει ο γιατρός. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι το 99% των Ρομά που έρχονται στο νοσοκομείο δηλώνουν ανασφάλιστοι και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το πολύπαθο σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να πάρουν ένα ποσοστό από τα ταμεία τους».

«Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους Ρομά από τους υπόλοιπους ασθενείς μας. Κάνουμε τη δουλεία μας με ευσυνειδησία»

Οι γιατροί δεν ξεχωρίζουν ασθενείς Παρά τα πολλά και αντικειμενικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γιατροί ξεκαθαρίζουν πως όλους τους ασθενείς τους αντιμετωπίζουν το ίδιο. «Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους Ρομά από τους υπόλοιπους ασθενείς μας. Κάνουμε τη δουλεία μας με ευσυνειδησία». Ωστόσο κάνουν έκκληση «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν για να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με αξιοπρέπεια και να μην κινδυνεύουμε κάθε βράδυ. Είναι άμεση ανάγκη η πολιτεία να λάβει μέτρα και να μην κρύβει αυτό το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία κάτω από το χαλί…»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου