Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ!- ΠΩΣ ΠΟΝΤΙΚΙΑ, ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ, ΓΑΤΕΣ, ΣΚΥΛΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ! (ΕΓΓΡΑΦΑ & ΒΙΝΤΕΟ)




Ρεπορτάζ- επιμέλεια: Μαρίνα Νικολάκη

Την ώρα που ο αδιάφορος για την υγεία των πολιτών του Πρωθυπουργός και οι εργατοπατέρες πρασινομούρηδες παίζουν τις κουμπάρες χωρίς ουσιαστικά να προσπαθούν να βρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών που έχουν σχηματίσει βουνά έξω από τα σπίτια μας, το κοκτέιλ δυσοσμίας που σχηματίζεται μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη υγεία μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, προειδοποιώντας ότι οι λόφοι των σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας σε συνδυασμό με τον καύσωνα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρόκειται για έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εξάπλωση λοιμώξεων.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προειδοποιεί για την ύπαρξη βιολογικών κινδύνων εξ αιτίας της συσσώρευσης σκουπιδιώνεντός και εκτός κάδων απορριμμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) που περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.

Έντομα, τρωκτικά και αδέσποτα ζώα δυνητικά μεταφέρουν λοιμογόνους παράγοντες στο αστικό περιβάλλον. Η απολύμανση των λοιμογόνων εστιών, που έχει ξεκινήσει σε αρκετούς Δήμους, μειώνει σαφώς το πρόβλημα, αλλά μόνο η απομάκρυνση των σκουπιδιών το λύνει οριστικά. Η μη επίλυση εργασιακών θεμάτων σε τόσο ευαίσθητους τομείς είναι κόλαφος για κάθε κυβέρνηση πόσο μάλλον όταν κινδυνεύει άμεσα η Δημόσια Υγεία».

Το δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά αναφέρει:



«Έχουμε έγγραφα από τη Διεύθυνση Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σήμερα θα ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς». Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για την καθαριότητα Θωμάς Ψαρράς, με φόντο τους γεμάτους απορρίμματα δρόμους και την ατμόσφαιρα, που λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, γίνεται αποπνικτική.

Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΕ – ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, οι οποίες κορυφώνονται αύριο με την 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σήμερα αναμένεται να βγουν τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών στον κεντρικό δήμο. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψε την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρίας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το καθάρισμα από τα βουνά των σκουπιδιών.

Να σημειωθεί ότι την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, προκάλεσε η κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια.

Οι τόνοι απορριμμάτων που «πνίγουν» την πρωτεύουσα σε συνδυασμό με τον καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον, επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Γι΄ αυτό η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.






Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας από τους σωρούς των σκουπιδιών

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού. Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων.

Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:

Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων. Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου