Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε τη μουσική που μας αρέσει




Αυτό το τραγούδι μου προκαλεί ανατριχίλα, λέμε συχνά. Το ομολογουμένως περίεργο αυτό «φαινόμενο» που κάνει τις τρίχες του σώματός μας να… ορθώνονται κάθε φορά που ακούμε ένα λατρεμένο τραγούδι ή ακόμα και τον εθνικό ύμνο, έχει την εξήγησή του. Μελέτη του πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ, απέδειξε ότι η μουσική που μας αρέσει, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη είναι μια απλή οργανική ουσία που δρα στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχει αποδειχθεί ότι το σύστημα της ντοπαμίνης ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης.

Βρέθηκε ότι όταν εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε, τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό τους αυξάνονταν. Για να μετρήσουν οι ερευνητές πότε απελευθερωνόταν ντοπαμίνη, κατέγραψαν πότε οι εθελοντές ανατρίχιαζαν. Στην ίδια μελέτη έγινε χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, η οποία έδειξε ότι η έκκριση ντοπαμίνης αυξανόταν κατά 9% όταν οι εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου