Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

D-DAY! Για πρώτη φορά έγχρωμες φωτογραφίες από την απόβαση στη Νορμανδία-Ποιοι Έλληνες συμμετείχαν (φώτο-βίντεο)




Περισσότεροι από 160.000 άνδρες των Συμμαχικών Δυνάμεων στις 6 Ιουνίου του 1944, “πάτησαν” στην κατεχόμενη Γαλλία.

Ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από αέρα, στεριά και θάλασσα που πραγματοποιήθηκε ποτέ.Τελείωσε με βαριές απώλειες – περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις πρώτες 24 ώρες – αλλά η D-Day θεωρείται σε μεγάλο βαθμό η αρχή του τέλους του τυραννικού καθεστώτος του Χίτλερ.








6 Ιουνίου του 1944, είναι η μέρα, όπου περισσότεροι από 160.000 άνδρες των Συμμαχικών Δυνάμεων “πάτησαν” στην κατεχόμενη Γαλλία.



Ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από αέρα, στεριά και θάλασσα που πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τελείωσε με βαριές απώλειες – περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις πρώτες 24 ώρες – αλλά η D-Day θεωρείται σε μεγάλο βαθμό η αρχή του τέλους του τυραννικού καθεστώτος του Χίτλερ.

Η γενναιότητα από τους αλεξιπτωτιστές και τους στρατιώτες που εισέβαλαν στη Νορμανδία εκείνη την ημέρα είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τη D-Day.







Εδώ είναι μερικά από αυτά:

Ο στρατηγός των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower δίνει τις εντολές για την D-Day – “πλήρης νίκη – τίποτα άλλο” – στους αλεξιπτωτιστές στην Αγγλία λίγο πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τους για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίθεση στην εισβολή της Νορμανδίας. Εθνικά Αρχεία φωτογραφιών.

Τι σημαίνει η ονομασία D-Day;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Πολλοί ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των οποίων ότι το D απλά προστέθηκε μπροστά από την λέξη “ημέρα”, σαν ένας κώδικας που χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική επιχείρηση. Άλλοι είπαν ότι είναι ακριβώς παρήχηση του “H-Hour”, που χρησιμοποιείται όταν αρχίζει μια στρατιωτική επίθεση. Ενώ το πραγματικό νόημα παραμένει προς συζήτηση, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που είπε ο στρατηγός των ΗΠΑ, Dwight D. Eisenhower μέσω του εκτελεστικού βοηθού του, Robert Schultz: “Να υπενθυμίσουμε ότι οποιαδήποτε αμφίβια επιχείρηση έχει και μια καταληκτική ημερομηνία. Ως εκ τούτου, ο συντομευμένος όρος «D-Day» χρησιμοποιείται.” Στρατιώτες του 16ου Συντάγματος Πεζικού του Στρατού, που τραυματίστηκαν στην έφοδο της παραλίας Omaha, περιμένουν στα βράχια για εκκένωση σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας μετά από την D-Day. Φωτογραφία του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας.

Ήταν τελικά επιτυχημένη η επιχείρηση;

Ενώ ο απώτερος στόχος της απελευθέρωσης της Γαλλίας εκτοπίζοντας τους Γερμανούς συνέβη, πολλά πήγαν στραβά για την D-Day – ειδικά για τους Αμερικανούς, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν την εισβολή. Χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πτώσης τους πίσω από τις εχθρικές γραμμές στην Utah Beach, έχοντας πυροβοληθεί από ή πνίγηκαν σε πλημμυρισμένους βαλτότοπους. Πολλοί έχασαν επίσης τα σημεία προορισμού τους, όπως έκαναν οι διά θαλάσσης δυνάμεις, που αγκυροβόλησαν περισσότερο από ένα μίλι μακριά από τον προορισμό τους, εξαιτίας ισχυρών ρευμάτων. Η επίθεση στην Omaha αποδείχθηκε ότι ήταν η πιο αιματηρή της ημέρας, σε μεγάλο βαθμό εν μέρει επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού είχε υποτιμήσει τη γερμανική οχύρωση εκεί. Πολλοί από τους πεζικάριους που εισέβαλαν στα ανοικτά στις βάρκες είχαν πυροβοληθεί από τους Γερμανούς. Ο Στρατηγός Omar Bradley, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων Omaha, σχεδόν ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την επιχείρηση. Και οι δύο τομείς των στρατευμάτων των ΗΠΑ κατάφεραν να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Οι Έλληνες της απόβασης στη Νορμανδία

Η μεγαλύτερη μέρα του Πολέμου, η D-DAY είχε τους ‘Έλληνες της. Δεν ήταν μόνο τα πληρώματα από τις κορβέτες Τομπάζης και Κριεζής που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Έλληνες πάτησαν το έδαφος της Νορμανδίας έστω και φορώντας άλλο εθνόσημο.



Ανάμεσα στους 160.000 στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων που πάτησαν στις ακτές της Νορμανδίας ήταν ο Έντυ Λάμπρος και ο Ευθύμιος Τσιμικλής. Ο πρώτος είναι ο νεαρός που γελά αριστερά στην φωτογραφία.Δυστυχώς δυο μέρες μετά απ΄ αυτή τη φωτογραφία σκοτώθηκε.Η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί στους New York Times.

Ο Ευθύμιος Τσιμικλής



Ένας ακόμη Έλληνας ο Επισμηναγός Νίκος Μπούρας συμμετείχε στην επιχείρηση πετώντας και βομβαρδίζοντας στόχους, διευκολύνοντας τις χερσαίες δυνάμεις.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου