Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΙΘΜΟΣ 23



21,22,23& Ένας ακόμα αριθμός στην αέναη παρέλαση των αριθμών. Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό είναι σωστό. Είναι όμως μόνο αυτό; Τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός 23 για την αριθμολογία, τις επιστήμες, τη θρησκεία, το παράξενο; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις με αυτό το κείμενο, φωτίζοντας λίγο παραπάνω τον&συνηθισμένο αριθμό 23 και την μυθολογία που τον συνοδεύει.

Πέρα από τις άπειρες εξηγήσεις και ιδιότητες που έχει ο αριθμός 23 για τα μαθηματικά (περιλαμβάνεται στις λίστες αριθμών Γούντολ, Γουίντενμπερν Εθέριγκτον κ.λ.π.), το 23 συναντάται σε πληθώρα αρχαίων κειμένων και αναφέρεται επίσης ως ιερός αριθμός μαζί με το 5 των Πεφωτισμένων. Η ιδιότητά του αυτή, αποκορυφώνεται σε δύο λέξεις, «Αίνιγμα 23». Πρόκειται για μια πεποίθηση που κυοφορήθηκε ανάμεσα στους αιώνες και η οποία υποστηρίζει πως πάρα πολλά περιστατικά και γεγονότα της ιστορίας, σχετίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο, με τον αριθμό 23. Πως; Θα το δούμε στη συνέχεια.

Ο συνδετικός κρίκος
Το 23 ως αριθμός ή η χρήση του 2 και του 3 αποτελούν συνδετικούς κρίκους σε πολλές μαθηματικές εξισώσεις. Παρατηρείστε το εξής παράδειγμα 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 ή 2 εις την 3η. Επίσης 4+8=12 ή 3 επί 2 εις την 2α. 5+12=17 ή 2 εις την 3η συν 3 εις την 2α. Συνεχίζουμε και έχουμε 6+17=23 και 7+23=30 ή 2 επί 3 επί 5. Η μαθηματική συνέχεια που καταλήγει πάντα στους αριθμούς 2 και 3 ή στο 23, ανακαλύφθηκε από τον μαθηματικό Άνον Καστίγιο και περιλαμβάνει ουσιαστικά 4 αριθμούς, τους 2,3,5 και 17.

Πέρα από τα μαθηματικά όμως, τι κάνει τον αριθμό 23, αίνιγμα; Ιστορικά και θρησκειολογικά, αλλά και ανθρωπιστικά ή επιστημονικά και μυθολογικά, θα δούμε εν πρώτοις, πως ο πιο αναγνωρίσιμος ψαλμός της Βίβλου, «Ο Θεός είναι ο Ποιμένας μου&» είναι ο 23. Θα διαπιστώσουμε επίσης τα εξής:
3- Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν 23 ετών όταν έλυσε το Γόρδιο Δεσμό.
3- Οι Ναίτες Ιππότες είχαν 23 Μεγάλους Μάγιστρους.
3- Ο Ιούλιος Καίσαρας στο έργο του Σαίξπηρ, δέχθηκε 23 μαχαιριές από τον δολοφόνο του.
3- Το βιβλίο του Δαρβίνου, «Η προέλευση των ειδών» εκδόθηκε το 1859, όπου 1+8+5+9=23.
3- Ο τυφώνας Κατρίνα, ο φονικότερος του 20ου αιώνα «χτύπησε» στις 23 Αυγούστου τις Η.Π.Α., όπου Αύγουστος ο 8ος μήνας του χρόνου και το 8 ισούται με 2 εις την τρίτη.
3- Η μεγάλη πορεία του Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία κράτησε 23 μέρες.
3- Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 (9+11+2+0+0+1=23).
3- Η πρώτη προσεδάφιση στη Σελήνη από το διαστημόπλοιο Apollo 11 έγινε στη Θάλασσα της Γαλήνης στις 23,6 μοίρες ανατολικά. Η δεύτερη προσεδάφιση έγινε από το διαστημόπλοιο Apollo 12 στον Ωκεανό των Καταιγίδων, στις 23,4 μοίρες δυτικά. Το Apollo 11 αν το προσθέσουμε με το Apollo 12 μας δίνει τον αριθμό 23.

3- Ο Ουίλλιαμ Σέξπιρ γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564 και πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616.
3- Στο αεροπορικό δυστύχημα που σκοτώθηκαν οι Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς και Μπιγκ Ντόπερ, συνέβη στις 3 Φεβρουαρίου του 1959. Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου, το δυστύχημα συνέβη την τρίτη μέρα του. Για τους Αμερικανούς η μέρα εκείνη έμεινε γνωστή ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».
3- Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων.
3- Ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της Γης αντιστοιχεί σε 23 ώρες και 56 λεπτά και όχι «κανονικά» σε 24.

3- Πιστεύεται ότι ο Αδάμ και η Εύα είχαν 23 κόρες.
3- Ο μεγάλος μαθηματικός Τζον Φορμπς Νας (βραβείο Νόμπελ) δημοσίευσε 23 εργασίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
3- Στις 23 Δεκεμβρίου του 2005, αεροσκάφος των αερογραμμών του Αζερμπαϊτζάν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, οδηγώντας στο θάνατο 23 άτομα.
Ο 23 και η ελληνική μυθολογία
Πως συνδέεται το 23 με την ελληνική μυθολογία. Αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες του βιβλίου Principia Discordia, ενός διαβόητου κειμένου, θα διαπιστώσει ότι το 23 θεωρείται ως ένας τυχερός / άτυχος αριθμός, κατά κύριο λόγο ιερός και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θεά των αρχαίων Ελλήνων, Έριδα.

Τι είναι όμως το Principia Discordia; Είναι ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε στα 1965 από τους Κρεγκ Χιλ και Κέρι Θόρνλεϊ, τους ιδρυτές της θρησκείας των Εριδιστών ή αλλιώς των Διχασμένων, θρησκεία η οποία αναγνωρίζει ως μοναδική θεότητα την θεά Έριδα. Αν και το βιβλίο είναι γραμμένο μάλλον με χιουμοριστικό ύφος, ωστόσο προειδοποιεί στις σελίδες του τους αναγνώστες, πως μάλλον πρέπει να το ξαναδιαβάσουν καλά για να βρουν τα μηνύματά του. Τα σύμβολα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τα οποία αποτελούν σύμβολα της θρησκείας είναι το περίφημο «μήλο της Έριδας», ένα Πεντάγωνο και δύο σχήματα που θυμίζουν το γιν και το γιανγκ του ταοϊσμού, αλλά που σύμφωνα με τους συγγραφείς δεν έχουν καμία σχέση με αυτά.

Βασική αρχή των Εριδιστών είναι πως το χάος και η ανισορροπία είναι η όψη του άλλου νομίσματος (της τάξης και της αρμονίας) στον κόσμο και πως είναι εξίσου δυνατά. Ενστερνίζονται μια κοινωνία χωρίς νόμους όπου η μοναδική αρχή είναι η θεά, χωρίζουν ωστόσο την κοινωνία τους σε σέκτες, τις οποίες επιβλέπουν «Επίσκοποι». Θεωρούν επίσης ότι ακόμα και οι λάθος επιλογές ή οι λανθασμένες πράξεις, κουβαλούν τη δική τους αλήθεια, την οποία ο άνθρωπος πρέπει να βρει, αναζητώντας την. Τέλος, καλύπτουν όλη τη φιλοσοφία τους στο λεγόμενο «Νόμο των Πέντε», υποστηρίζοντας ότι τα πάντα διέπονται στη ζωή μας από τον αριθμό 5. Όπου βέβαια 2+3 ίσον πέντε. Ίσως όλα αυτά βέβαια να σας φαίνονται αστεία, κάποιοι τρελοί Αμερικανοί που έκαναν την πλάκα ή την τρέλα τους, ένα ωστόσο από τα 5 συνολικά αντίτυπα του Principia Discordia που τυπώθηκαν το 1965 βρέθηκε στην βιβλιοθήκη του JFK (John Figerald Kenedy) και σήμερα είναι τοποθετημένο στη Βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου. Οι διαδόσεις θέλουν, όπως ένα δεύτερο αντίτυπο, να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Ο 23 και η Συγχρονικότητα
Για την επιστήμη που ονομάζεται αριθμολογία, ο 23 είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη συγχρονικότητα την οποία επικαλέστηκε για πρώτη φορά ο Καρλ Γιουνγκ για να περιγράψει την «εμφάνιση γεγονότων που προσωρινά μοιάζουν συμπτωματικά αλλά ουσιαστικά έχουν αιτία». Πιο αναλυτικά αναφέρεται σε γεγονότα που συμβαίνουν μαζί και που έχουν μια συγκεκριμένη σημασία για άτομο που τα βιώνει, μια σημασία η οποία φαίνεται να υπακούει σε κάποιο δικό της πρότυπο ή μορφή. Διαφέρει από την καθαρόαιμη σύμπτωση, στο σημείο εκείνο όπου πίσω από τα γεγονότα κρύβεται μια άλλη δυναμική η οποία εκφράζεται με γεγονότα ή πράξεις. Με απλά λίγο, τα νήματα δεν κινούνται από μόνα τους αλλά κάποιος ή κάτι τα κινεί. Η συγχρονικότητα έχει άμεση σχέση με το συλλογικό ασυνείδητο όπως επίσης και με τα αρχέτυπα κάθε ύπαρξης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συγχρονικότητας είναι αυτό που συνέβη στον Γάλλο συγγραφέα Εμίλ Ντεσάμπ στα 1805. Βρισκόταν σε ένα δείπνο, όταν ένας συνδαιτυμόνας του, ο κύριος ντε Φοντιμπί του προσέφερε πουτίγκα από δαμάσκηνα. Δέκα χρόνια μετά, όπως έγραψε στο ημερολόγιο του ο συγγραφέας, βρέθηκε σ' ένα εστιατόριο στο Παρίσι και ζήτησε πουτίγκα από δαμάσκηνα. Ο σερβιτόρος του απάντησε πως την τελευταία μερίδα την είχε παραγγείλει ένας κύριος που καθόταν σε διπλανό τραπέζι. Ο Ντεσάμπ αναγνώρισε στο πρόσωπο του πελάτη τον κ. ντε Φοντιμπί. Δεκαεπτά χρόνια μετά, στα 1832, ο Ντεσάμπ ήταν πάλι καλεσμένος σε δείπνο και του πρόσφεραν πουτίγκα από δαμάσκηνα. Με το που την είδε ο συγγραφέας, ανακάλεσε στη μνήμη του τις δύο προηγούμενες εμπειρίες του με την πουτίγκα και τον παράξενο κύριο ντε Φοντιμπί. Σκέφτηκε λοιπόν ότι εκείνο το βράδυ έλειπε από το σκηνικό ο κ. ντε Φοντιμπί. Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη σκέψη του, η πόρτα άνοιξε και κάποιοι νέοι επισκέπτες μπήκαν στη μεγάλη τραπεζαρία. Ένας από αυτούς ήταν ο κύριος ντε Φοντιμπί&

Και για να επιστρέψουμε στο θέμα που μας απασχολεί, στον αριθμό 23 δηλαδή, επιστήμονες στις Η.Π.Α. και ειδικότερα στο Princeton Engineering Anomalies Research Lab, εξετάζοντας διάφορες ιστορικές περιόδους και γεγονότα που συνέβησαν, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός 23, μόνος του ή συνδυαστικά, βρέθηκε μπροστά τους τις περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον αριθμό. 

Σύμπτωση ή απλά συγχρονικότητα;

* Κ. Γκ. Γιουνγκ, Συγχρονικότητα: Ο αόρατος κοσμικός ιστός, Ιάμβλιχος, Αθήνα
* Κ. Γκ. Γιουνγκ, Ο άνθρωπος και τα σύμβολά του, Αρσενίδης, Αθήνα
Τους επόμενους μήνες έρχεται η ταινία «Αριθμός 23» σε σκηνοθεσία Τζόελ Σουμάχερ με πρωταγωνιστές τους Τζιμ Κάρεϊ και Βιρτζίνια Μάντσεν. Ένας άνθρωπος αποκτά εμμονή με τον αριθμό 23 σε σημείο που να πιστεύει πως είναι προδιαγεγραμμένη η ίδια του η ζωή. Ο ίδιος ο Κάρεϊ στην καθημερινή του ζωή, δηλώνει επίσης εμμονή με τον αριθμό 23.
memorymaker



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου