Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση



Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πληθώρα μελετών και ερευνών ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συνδεδεμένα με πολλές περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες τελικά οδηγούν στο θάνατο.

Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα αποδεικνύουν τις επιζήμιες επιδράσεις των περιβαλλοντικών ρύπων, όπως είναι για παράδειγμα τα φυτοφάρμακα, οι διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα.Τα σώματα μας, είναι υποχρεωμένα να εργάζονται επιπλέον ώρες για να καταφέρουν να εξαλείψουν αυτές τις ‘’ξένες’’ χημικές ουσίες.

Ευτυχώς, τόσο κάποιες αρχαίες θεραπευτικές παραδόσεις όσο και η σύγχρονη επιστήμη δείχνουν ότι κάποιες τροφές έχουν ιδιαίτερα ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Εντάσσοντας αυτές τις τροφές συχνά στη διατροφή μας, μπορούμε να εξουδετερώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις τοξικές επιδράσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης.


  1. Η πικραλίδα: Είναι μια εξαιρετική τροφή για την τόνωση του ήπατος. Αποτελεί σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πολλών ανόργανων στοιχείων .Η χλωροφύλλη ,ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της πικραλίδας καθώς και όλως των πράσινων με πολλά φύλλα λαχανικών, είναι ένας πανίσχυρος αιμοκαθαριστής.
  2. Το τζίντζερ: Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ,προωθώντας έτσι την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των εντέρων και των νεφρών. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.
  3. Τα μήλα: Καθαρίζουν το αίμα και αυξάνουν τη δράση του λεμφικού συστήματος πηκτίνη,μια ίνα ου περιέχεται στα μήλα έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να βοηθά στην αποβολή των τοξικών βαρέων μετάλλων και των ραδιονουκλειδιων από τον οργανισμό ενώ η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C βοηθάει στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού.
  4. Τα λεμόνια: Βοηθούν στη πέψη μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος και προωθούν την απέκκριση τους. Καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα και έχουν καθαρκτικές και διουρητικές ιδιότητες.
  5. Τα σταφύλια: Τονώνουν το ήπαρ και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και των νεφρών. Έχουν καθαριστική δράση στους ιστούς και τους αδένες και επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη , μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία ,η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι σε πιθανές ασθένειες.
  6. Τα ραπανάκια: Καθαρίζουν το αίμα και το συκώτι και τονώνουν την λεμφική δραστηριότητα. Βοηθούν στην διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πρόκειται για ένα ελιξίριο και ένα πολύ δραστικό αποτοξινωτικό παράγοντα.
  7. Η αγκινάρα: Βοηθάει στη τόνωση του ήπατος-του πιο σημαντικού οργάνου-όσο αφορά την αποτοξίνωση . Προκαλεί αύξηση της παραγωγής της χολής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών.
  8. Ο μαϊντανός: Έχει ισχυρή ικανότητα καθαρισμού του αίματος. Τονώνει το έντερο και δρα υποστηρικτικά στους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά και τη σπλήνα .Είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης Α και ώ περιέχει χλωροφύλλη που είναι εξαιρετικά αποτοξινωτική.
  9. Το γκρέιπφρουτ: Δροσίζει και αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό.Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη ενώ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα μέσω των απεκκριτικών οργάνων.
  10. Το γιαούρτι: Βοηθάει στην αποτοξίνωση της εντερική οδού με την προώθηση προβιοτικών συστατικών στο έντερο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή αφομοίωση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών της.

Νίκος Θεοδωράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

logodiatrofis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου