Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κόκκινα μάτια: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει;





Τα κόκκινα μάτια αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες.

Δείτε επτά συχνές αιτίες πίσω από το κοκκίνισμα των ματιών και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.
Ξηροφθαλμία
Όταν τα μάτια δεν ενυδατώνονται σωστά τότε εκδηλώνεται η ξηροφθαλμία η οποία προκαλεί το κοκκίνισμα. Υπολογίζεται ότι το πρόβλημα αυτό είναι συχνότερο στα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες σε υπολογιστή. Τα τεχνητά δάκρυα είναι μια ενδεδειγμένη και εύκολη λύση για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.
Αλλεργίες
Συνήθως η γύρη προκαλεί φλεγμονή στα μάτια, με αποτέλεσμα αυτά να κοκκινίζουν.
Οι κρύες κομπρέσες επάνω στα μάτια (για 15 λεπτά, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα) καταπραΰνουν το κοκκίνισμα και τη φλεγμονή.

Φαρμακευτική αγωγή
Η λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως είναι τα αντιισταμινικά ή ορισμένα υπνωτικά, αγχολυτικά και παυσίπονα, έχουν ως παρενέργεια την ήπια ξηρότητα των ματιών, άρα και το ελαφρύ κοκκίνισμα. Τα τεχνητά δάκρυα αρκούν στην περίπτωση αυτή για ανακούφιση από τις ενοχλήσεις.
Έλλειψη ύπνου
Οι λίγες ώρες ύπνου ή ο ύπνος με διακοπές προκαλεί το κοκκίνισμα στα μάτια. Για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση η λύση βρίσκεται στο να παρατείνετε τις ώρες που κοιμάστε.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι περνά μέσα από αυτά περισσότερο αίμα. κοκκίνισμα στην περίπτωση αυτή είναι ο πονοκέφαλος, η αφυδάτωση, η ναυτία και η κακή διάθεση.
Επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα είναι άκρως μεταδοτική και μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δύο μάτια. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν το κοκκίνισμα στην περίπτωση αυτή είναι η φαγούρα, το τσούξιμο, η υπερβολική παραγωγή δακρύων και η ευαισθησία στο φως. Απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στον οθφαλμίατρο ώστε να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ρήξη αιμοφόρου αγγείου
Όταν συμβαίνει ρήξη αγγείου παγιδεύεται αίμα κάτω από την επιφάνεια του ματιού με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια έντονη κόκκινη κηλίδα ή να κοκκινίζει ολόκληρο το λευκό μέρος του ματιού. Το πρόβλημα αυτό υποχωρεί , αλλά υποχωρεί από μόνο του σε περίπου μία εβδομάδα.




Δωροθέα Γαληνού
healthreport


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου