Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Το Ελ Νίνιο ΧΤΥΠΑΕΙ και την Ελλάδα- Έρχεται ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ Χειμώνας όλων των εποχών!




Ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πιο βαρύς όλων των εποχών, με τους Αμερικανούς επιστήμονες να προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα , χιόνια και ψύχος στο βόρειο ημισφαίριο.

Είχε να μας «επισκεφθεί» μία εξαετία, ωστόσο το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιστρέφει φέτος και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση από τη δεκαετία του 1950.

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από το καλοκαίρι είχαν παρατηρήσει ανησυχητικά δείγματα στον Ειρηνικό Ωκεανό προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά, το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον μισό πλανήτη με ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και πλημμύρες σε άλλες.
Το Ελ Νίνιο, που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο και προκαλεί σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2016, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα. Η μεγάλη ένταση που προβλέπουν για φέτος οι επιστήμονες στηρίζεται στη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, που ξεπέρασε κατά 1,2 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο.

Ταυτόχρονα δεν υπήρξαν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι μπορούν να «φρενάρουν» τη θέρμανση των υδάτων. Μια τόσο μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας έχει μετρηθεί μέχρι τώρα μόνο τρεις φορές τα τελευταία 65 χρόνια, με το 1997 και το 1998 να κατέχουν τα σκήπτρα. Τότε είχε κάνει την εμφάνισή του ένα ιδιαίτερα έντονο Ελ Νίνιο, με καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν πλημμύρες στη Νότια Αμερική και την Καλιφόρνια. Στον αντίποδα, η Ινδονησία και η Παπούα - Γουινέα πέρασαν μια μεγάλη περίοδο ακραίας ξηρασίας και πυρκαγιών.

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Δυστυχώς και νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως ο φετινός χειμώνας θα ''γονατίσει'' ολόκληρη τη χώρα με κατά κύματα αρκετών ψυχρών εισβολών και χιονοπτώσεων.
Αρκετές περιοχές μέσα στον χειμώνα ενδέχεται να αποκλειστούν φέτος από χιόνια ενώ δεν θα λείψουν και οι πολλές βροχές και πλημμύρες από διάφορα τμήματα.

Ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, θα είναι ιδιαίτερα βαρύς στην βόρεια Ελλάδα, οπού εκεί τα χιόνια θα είναι περισσότερα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι βροχές θα είναι πάρα πολλές και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα θα είναι εξίσου πολλά.
Σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις δυτικές ακτές της νότιας Αμερικής μέσα στον Ειρηνικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δέχεται όλη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι κάτι που όπως αναφέρει το Greek-Weather.Org, ήδη έχουμε δει στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, καθώς είδαμε ανεμοστρόβιλους και επικίνδυνες καταιγίδες, με πλημμύρες και κατολισθήσεις αλλά και θύματα από κεραυνό.
Το Ελ Νίνιο όπως διευκρινίζει το Greek-Weather.Org, θα κορυφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εκείνη τη χρονικό περίοδο να χτυπηθεί από ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πανίσχυρες καταιγίδες.

Θα είναι η χρονιά κατά την οποίο η Ελλάδα θα γνωρίσει πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, άκρως επικίνδυνα και καταστροφικά. Ίσως όπως τονίζει το Greek-Weather.Org, να είναι τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών.

Σύνθετος μηχανισμός

Παρότι ο σύνθετος μηχανισμός του Ελ Νίνιο δεν επιτρέπει την ακριβή πρόγνωση για τις επιπτώσεις που θα έχει, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι φέτος θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις στη Νότια Αμερική και στον Νότο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια που υποφέρει από δραματική ξηρασία την τελευταία τετραετία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βροχοπτώσεις αυτές δεν θα είναι αρκετές, όπως στην περίπτωση της Καλιφόρνια, για να αντιστρέψουν τις σοβαρές βλάβες που έχουν υποστεί τα οικοσυστήματα και να αναπληρωθούν τα υπόγεια αποθέματα νερού που έχουν κυριολεκτικά στερέψει λόγω παρατεταμένης ξηρασίας. Αντιθέτως, οι βροχές μπορεί να φέρουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις υπόλοιπες περιοχές που θα πληγούν. Οι καταιγίδες που πλήττουν τις ακτές του Ατλαντικού αναμένεται ότι θα είναι ήπιες, ωστόσο θα υπάρξουν περισσότεροι τυφώνες στα ανατολικά και στο κέντρο του Ειρηνικού.

Εξάλλου, εδώ και αρκετούς μήνες οι ειδικοί προειδοποιούν για άνοδο των τιμών σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας του Ελ Νίνιο. Ο καφές, το κακάο, η σόγια, το ρύζι, η ζάχαρη και το φοινικέλαιο είναι κάποια από τα προϊόντα που ίσως δουν τις τιμές τους να εκτοξεύονται, εξαιτίας του μετεωρολογικού φαινομένου που εμφανίζεται ανά διαστήματα διαταράσσοντας (ή μάλλον αντιστρέφοντας) τα κλιματικά μοτίβα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο δεν επηρεάζει άμεσα τον καιρό και το κλίμα, αλλά προκαλεί «ντόμινο». Διαρκεί περίπου 12 μήνες και λαμβάνει χώρα όταν οι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές των τροπικών κύκλων εξασθενούν και αλλάζουν διεύθυνση, «σπρώχνοντας» έτσι το θερμότερο νερό από τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό προς τα ανατολικά και προς τις (δυτικές) ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ελ Νίνιο» στα ισπανικά είναι «το αγόρι». Η λέξη, ωστόσο, αναφέρεται και στο «θείο βρέφος». Το ομώνυμο μετεωρολογικό φαινόμενο κατέληξε να ονομάζεται έτσι, καθώς η εμφάνισή του συνήθιζε να συμπίπτει χρονικά περίπου με την περίοδο των Χριστουγέννων. Οσο για τους «νονούς» του φαινομένου, αυτοί λέγεται πως ήταν ψαράδες από το Περού και το Εκουαδόρ. Μάλιστα στις ακτές του Περού το φαινόμενο είναι τόσο έντονο και θερμαίνει τα νερά σε τέτοιον βαθμό, ώστε τα ψάρια αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας, εμποδίζοντας την πολύτιμη για τη χώρα αλιεία.

newsbomb.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου