Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Yin Yang (Σύμβολα)




«Όλα έχουν και τη Yin και τη Yang πλευρά τους». Πολλοί πιστεύουν πως το σύμβολο αυτό αντιπροσωπεύει την ισορροπία, την αρμονία και την ειρήνη. Άλλοι πιστεύουν πως ο συμβολισμός του εκφράζει το ότι υπάρχει λίγο κακό στο καλό και λίγο καλό στην πλευρά του κακού (δηλαδή ότι δεν υπάρχει απόλυτο καλό η κακό). Κατά βάθος ισχύουν και τα δύο..


Οι ρίζες του Yin Yang

Η ουσία της φιλοσοφίας του Yin Yang βρίσκεται στον Ταοϊσμό, μία θρησκεία εκτεταμένη στην Κίνα από την αρχαιότητα. Στον Ταοϊσμό το Τάο, λέξη η οποία μεταφράζεται ελεύθερα ως «Το μονοπάτι», είναι η πηγή όλων των πραγμάτων, η απόλυτη πραγματικότητα και όλο το σύμπαν λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή. Όπως είναι γεγονός σε πολλές θρησκείες της Ανατολής, η ιδέα αυτή δεν μπορεί να κατανοηθεί διανοητικά καθώς περιγράφει την πραγματικότητα πάνω από τη νόηση. Άρα σύμφωνα με τις ταοϊστικές διδασκαλίες, η αλήθεια του Τάο μπορεί να κατανοηθεί μόνο έμμεσα ή μέσω μιας εξελικτικής διαφωτιστικής ζωής. Η ευτυχία αποκτιέται με το να ζει κανείς στη ροή του Τάο, η οποία είναι και η ροή του σύμπαντος. Η πεποίθηση αυτή δεν έχει προσωποπαγή Θεό.

Σε πιο λοιπόν σημείο εμφανίζεται το Yin Yang? Το Τάο είναι χωρισμένο σε δύο άλλες αντίθετες αρχές, ή δύο αρχές που αντιτίθενται η μία στις ενέργειες της άλλης, το Yin και το Yang. Μέσα από τη δυναμική του Yin Yang, το Τάο δημιουργεί όλα τα φαινόμενα. «Δεδομένου ότι το Τάο είναι εξαιρετικά αρμονικό, ο κόσμος βρίσκεται σε μία κατάσταση συνεχούς δυσαρμονίας.» Όλα τα αντίθετα που διακρίνονται στο σύμπαν μπορεί να μετατραπούν από τις μεταξύ τους αντίθετες δυνάμεις. Το Yin και το Yang πετυχαίνουν αλλαγές στο σύμπαν μέσα από τα πέντε στοιχεία(wu hsing) Όλες οι αλλαγές στο σύμπαν μπορούν να γίνουν κατανοητές με τις λειτουργίες του Yin Yang και την πορεία των πέντε φυσικών παραγόντων (θεωρία των πέντε στοιχείων).

Η φιλοσοφία του Yin Yang λοιπόν έχει τις ρίζες της στον Ταοισμό, φιλοσοφία η οποία είναι υπέρμαχος της φυσικής προσπάθειας, και στο I Ching, το Βιβλίο των Αλλαγών. Οι τάσεις και οι εσωτερικές διδασκαλίες αντλούνται από τη σχέση ανάμεσα στο Yin και στο Yang, δύο πρωταρχικές αρχές που δημιουργούν και κρατούν την ισορροπία στο σύμπαν μέσω της αλληλεπίδρασής τους.



Yin Yang (Tai Chi Tu)

Πρόκειται λοιπόν για ένα πανάρχαιο σύμβολο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κινέζικα ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται κοντά στα 3000 έτη πριν. H αυθεντική ονομασία του συμβόλου αυτού, που όλοι οι άνθρωποι είναι οικείοι μαζί του με την ονομασία Yin Yang, είναι Tai Chi Tu. Η ορολογία Yin Yang έχει υιοθετηθεί στον καθημερινό λόγο, συνήθως με εκφράσεις όπως «Όλα έχουν και τη Yin και τη Yang πλευρά τους».

Είναι ένα κυκλικό σύμβολο, μισό μαύρο μισό λευκό, με μία λευκή τελεία στη μαύρη πλευρά και μία μαύρη στη λευκή πλευρά.

Ο κύκλος συμβολίζει την ολότητα και το άπειρο του Chi (ζωτική ενέργεια). Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος, διαπερνά μέσα από την ολότητα. Ο εξωτερικός αυτός κύκλος είναι το Σύμπαν που εμπεριέχει το Yang (φως) και το Yin (σκοτάδι).

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κυκλικούς τομείς είναι καμπυλοειδής. Αυτό δηλώνει μία κίνηση και μία διαρκή ροή του Yin μέσα στο Yang και του Yang μέσα στο Yin. Έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν το ένα το άλλο και να εξελίσσεται το ένα μέσα από το άλλο, μέσω μιας ασταμάτητης διαδικασίας αλληλεπίδρασης. H αναλογία των χρωμάτων είναι ίδια, άρα τα δύο στοιχεία είναι εξίσου ισορροπημένα.

Μέσα στα μεγάλα τμήματα κάθε χρώματος υπάρχει μία τελεία του αντίθετου χρώματος . Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μικρός σπόρος. Τα πάντα περιέχουν ένα σπόρο από το αντίθετό τους, συμβολίζει ότι τα πάντα περιέχουν το Yin και το Yang. Άρα δεν είναι απόλυτα μαύρο ή λευκό, ακριβώς όπως και στη ζωή δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα, και δε μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Ενώ το Yin είναι μαύρο, παθητικό, ψυχρό, ασθενές, το Yang είναι φωτεινό, ενεργό, θερμό και δυνατό. Ο σχηματισμός του συμβόλου δίνει μία αίσθηση μιας συνεχούς κίνησης των δύο αυτών ενεργειών, το Yin προς το Yang και το Yang προς το Yin, πράγμα που προκαλεί την διαδραμάτιση των πάντων: όπως τα πράγματα διαστέλλονται και συστέλλονται και η θερμοκρασία αλλάζει από ζεστό σε κρύο.

Το Yin και το Yang δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Είναι αλληλεξαρτώμενα. Το ένα καταναλώνει το άλλο, αλλά συγχρόνως αλληλοστηρίζονται και αλληλοϋποστηρίζονται.



Θεωρία των πέντε στοιχείων

Το Yin και το Yang παράγουν τα πέντε στοιχεία (wu hsing), τα οποία είναι το μέταλλο, το ξύλο, η φωτιά, το νερό και η γη. Ό, τι έχει ζωή βρίσκεται σε μία σταθερή κατάσταση ροής. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί κανείς να είναι σίγουρος είναι η αλλαγή.

Συμβολίζουν τις δύο αντίθετες, αντικρουόμενες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος σε κάθε ενέργεια και οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δυναμική του σύμπαντος. Το Yin και το Yang λειτουργούν στο σύμπαν κυρίως μέσω της επίδρασης των πέντε στοιχείων: Γη (Κρόνος), Νερό (Ερμής), Μέταλλο (Αφροδίτη), Ξύλο (Δίας) και Φωτιά (Άρης). Τα 5 αυτά στοιχεία υπό την καθοδήγηση των πέντε πλανητών, μαζί με του Ήλιου και Σελήνης, αποτελούν τους επτά κυβερνήτες. Καθένα από τα στοιχεία μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν την αέναη ροή του Yin Yang, επομένως οι συνδυασμοί όλων αυτών θα μπορούσαν να παράγουν ένα μεγάλο αριθμό πιθανοτήτων και αστρολογικών εναλλαγών.

Χρήση του Yin Yang στην καθημερινή ζωή

· Ο συμβολισμός του Yin Yang αποτελεί βάση του Feng Shui. Το Feng Shui είναι μια φιλοσοφία που αποσκοπεί στην οργανωτική και ενεργειακή αρμονία ενός χώρου, βάση των πέντε στοιχείων της κινέζικης παράδοσης και των σημείων του ορίζοντα (τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της yin yang φιλοσοφίας).

· Η φιλοσοφία του συμβόλου χρησιμοποιείται εκτενώς στις κινέζικες εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές. Κάθε αρρώστια είναι και μία διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στο Yin και στο Yang. Οι τεχνικές του βελονισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για να επαναφέρουν την ισορροπία του των δύο αυτών στοιχείων, για να επανέλθει η σωστή ροή του Chi.

· Απολύτως κατανοητό μπορεί να γίνει και από αυτούς που ασχολούνται με τις ανατολικές πολεμικές τέχνες όπως το Kung Fu και το Tai Chi, και ιδιαίτερα με το Άι Κίντo. Το Yin είναι ο εγωισμός , το μίσος και η παρακμή. To Yang είναι η ανιδιοτέλεια, η αγάπη και η τάξη. Οι πολεμιστές εκπαιδεύονται για να πετύχουν την ισορροπία και να περάσουν το δρόμο για την αυτοπραγμάτωση. Και μέσα από αυτή την ισορροπία εξαρτώνται οι κινήσεις των δύο αντιπάλων..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η ζωή δεν είναι μαύρη και άσπρη, αλλά μία κλίμακα χρωμάτων που διακυμαίνονται από τη μία άκρη του φάσματος στην άλλη, και συνεχώς αλλάζουν.


Η Τέχνη των Σοφών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου