Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σάλος με τη Nutella: Περιέχει καρκινογόνα συστατικά;



Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων υποστηρίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται προκαλεί όγκους και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία -Τι απαντά η εταιρεία παραγωγήςΟι κατασκευαστές της Nutella έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας που αναφέρει ότι ένα από τα συστατικά της είναι καρκινογόνο. Το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων για να παραχθεί βασίζεται στο φοινικέλαιο που του δίνει απαλή υφή και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.


Ωστόσο, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το εν λόγω έλαιο είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

«Αν φτιάξουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το προϊόν θα μοιάζει με υποκατάστατο και δεν θα έχει τη γεύση που έχει», λέει ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero Vincenzo Tapella.


Ο ίδιος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με αντιδράσεις καθώς φορείς της υγείας υποστηρίζουν πως το φοινικέλαιο πρέπει να απαγορευτεί.

Η αναλυτική έκθεση της EFSA, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, αναφέρει πως το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος που έχει αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του.

Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η γλυκιδόλη προκάλεσε όγκους σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ιστού σε ποντίκια εργαστηρίου και αρουραίους.
Ωστόσο, η Ferrero λέει ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.



«Η διαδικασία διαρκεί περισσότερο και κοστίζει 20%περισσότερο από ό,τι η διύλιση υψηλής θερμοκρασίας», λέει η εταιρεία παραγωγής η οποία στην ανακοίνωσή της λέει τα εξής:
«Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται από τη Ferrero είναι ασφαλές επειδή προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα και υποβάλλεται σε επεξεργασία κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούμε δίνει στο προϊόν την κρεμώδη υφή του, αυξάνει τη γεύση των συστατικών του χάρη στις ιδιότητες που του επιτρέπουν να έχει μια ουδέτερη οσμή και γεύση μετά από τη διαδικασία διύλισης. Επιπλέον, είναι το καλύτερο συστατικό για την παρασκευή της Nutella. Πάνω απ ‘όλα, αποφεύγουμε τη διαδικασία υδρογόνωσης που θα παράγουν διαφορετικά ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Το φοινικέλαιο από φρούτα βοηθά επίσης στη διατήρηση της μοναδικής γεύσης αλλά και στον μεγάλο χρόνο ζωής λόγω της υψηλής σταθερότητας στην οξείδωση σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια».

Η εταιρεία παραγωγής αναφέρει επίσης ότι η EFSA δεν έχει την εξουσία να εκδίδει κανονισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσει να τρώει το φοινικέλαιο. Η ΗΠΑ Food and Drug Administration, επίσης, δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση του φοινικέλαιου στα τρόφιμα.

Προς το παρόν πάντως η Ferrero υπερασπίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή της προϊόντα και τονίζει στους καταναλωτές ότι το φουντούκι και η σοκολάτα είναι από τα πιο δυνατά πρωινά για τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα αντίπαλες εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα διαφημίζουν τις αλοιφές τους τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.

Δείτε βίντεο: Σάλος με τη Nutella: Περιέχει καρκινογόνα συστατικά; 





protothema.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου