Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κρύο: Το Α και το... ω-6 της προστασίας μας




Κάντε τα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά μέρος της υγιεινής χειμωνιάτικης διατροφής σας και θωρακίστε με τον καλύτερο τρόπο τον οργανισμό σας.

Ο χειμώνας έχει εγκατασταθεί για τα καλά, μαζί με το κρύο και τις βροχές. Όλοι προσπαθούμε να προασπίσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας με απλές καθημερινές συνήθειες, που περιλαμβάνουν βέβαια και την ισορροπημένη διατροφή. Η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για να παραμείνουμε υγιείς, για να είμαστε και να δείχνουμε καλά.


Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες , κάποια ιχνοστοιχεία, καθώς και προβιοτικά είναι σύμμαχοί μας σ 'αυτή την προσπάθεια.Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την υγεία και την ευεξία μας απαιτείται συνολικά σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε λοιπόν με άλλο μάτι τη διατροφή μας αυτό τον χειμώνα και ας βεβαιωθούμε ότι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε και την σωστή ποσότητα & το σωστό τύπο λιπαρών.


Λιπαρά: Οι άγνωστοι ευεργέτες μας
Είναι άγνωστο σε πολλούς ότι τα λιπαρά είναι ένα ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών, των βιταμινών και των μετάλλων - αλλά όχι των λιπαρών. Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη (1) σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 59% δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.


Η αλήθεια όμως είναι, ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά δίνουν στο σώμα μας ενέργεια και είναι σημαντικά για την απορρόφηση και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών (Α, D και E).


Μας βοηθούν ακόμα και στην εμφάνισή μας γιατί συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των θερμίδων που παίρνουμε ημερησίως.


Δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου ευεργετικά
Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς να κάνουμε την διάκριση μεταξύ των «καλών» και των «κακών» λιπαρών.


Τα ζωικά λιπαρά όπως το βούτυρο αγελάδας και πολλά παχιά τυριά, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, για τα οποία έχει αποδειχθεί από έγκυρες έρευνες (εδώ και μια δεκαετία,), ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, και έτσι προδιαθέτουν τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα (2).


Υπάρχουν όμως και λιπαρά, που πραγματικά μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς: Αυτά είναι τα απαραίτητα λιπαρά, που ακούμε συχνά σαν ωμεγα-6 και ωμέγα-3.


Τα απαραίτητα λιπαρά (ή τα ωμέγα-6 και ωμεγα-3) έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος. Αυτό το γεγονός, δηλαδή η βοήθεια στην φροντίδα της χοληστερόλης των τριγλυκεριδίων, είναι μια πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.


Αυτά τα «καλά» ωμεγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων, μία βασική διαδικασία και έτσι συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας.


Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα» λιπαρά. Σημαντικές πηγές των απαραίτητων λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, όπως το π.χ. το ελαιόλαδο και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά.


Αυτό το χειμώνα, ας ξεκινήσουμε να κάνουμε τα καλά λιπαρά ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας και το σώμα μας θα μας ευχαριστεί γι 'αυτό και τώρα και αργότερα. Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς θα διακρίνουμε τα "καλά" και "κακά" λιπαρά, που σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα με ω-3 και ω-6 λιπαρά.


Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Μsc,
Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ–ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου