Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Κινέζικη Ιατρική



Τι είναι η Κινέζικη Ιατρική;

Η Κινέζικη Ιατρική είναι ένα θεωρητικό, σύνθετο και ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας που η ιστορία του χάνεται στην νύχτα των χρόνων.
Η ιστορία του βελονισμού ξεκινά πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα και πριν 160 χρόνια στην Ευρώπη.
Το θεωρητικό του υπόβαθρο εμπλουτίστηκε στο πέρασμα των αιώνων μέχρι να φτάσει στην σημερινή ωριμότητα δράσης που μας επιτρέπει την διάγνωση και την επιτυχία της θεραπεία των προβλημάτων υγείας μας.
Η Κινέζικη Ιατρική ονομάζεται "ολιστική" επειδή κάθε θεωρητική προσέγγιση στηρίζεται σε μια βασική αρχή: το έμβιο ον είναι διαποτισμένο με ενέργεια. Το πνεύμα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι ενέργεια, όπως και το φυσικό μας σώμα, αλλάζοντας μόνο ο βαθμός πυκνότητας μέσω του οποίου οι «ενεργειακές καταστάσεις εκδηλώνονται.


Γιατί να διαλέξουμε ως θεραπεία την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική;
Έχει 2.000 χρόνια καταγεγραμμένη ιστορία. Έχει υποστεί με την πάροδο των αιώνων βελτιώσεις στον τομέα της θεωρίας και της κλινικής πρακτικής. Η βελτίωση των πολιτιστικών ανταλλαγών της Κίνας επιτρέπει σήμερα τον συνδυασμό με την δυτική ιατρική (Ιατρικός βελονισμός) αποκτώντας ένα υψηλό επίπεδο εφαρμογής στις διάφορες τεχνικές της κινεζικής ιατρικής.
Η ολιστική Κινεζική ιατρική, σέβεται την ακεραιότητα του οργανισμού.
Ποτέ δεν δημιούργησε ένα δυϊσμό μεταξύ μυαλού και σώματος και δεν εξετάζει την ασθένεια αποκλειστικά με σωματικά κριτήρια αποκλείοντας τα ψυχικά, νοητικά, ή συναισθηματικά συμπτώματα, πιστεύοντας στην μεταξύ τους αλληλοεπίδραση.
Η θεραπεία δεν τείνει στην αποδρομή των συμπτωμάτων, αλλά στην θεραπεία της ρίζας της ασθένειας.
Η Κινεζική ιατρική είναι εξατομικευμένη.
Σε κάθε όργανο, υπάρχουν πολλά επίπεδα ενέργειας που αλληλεπιδρούν και καθένα μπορεί να παρουσιάσει - ως αρχικό σημείο αφετηρίας ή τελικό σημείο προορισμού - μια δυσαρμονία. Αργά ή γρήγορα, αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία, θα υπάρξει συν-συμμετοχή και άλλων οργάνων, διότι, εξ ορισμού, ο οργανισμός είναι ένα αλληλεπιδρών σύνολο.
Για την Κινέζικη Ιατρική δεν υπάρχει η ασθένεια, οριζόμενη ως πονοκέφαλος, ή δυσμηνόρροια από την δυτική ιατρική, κλπ, αλλά ασθενής με συγκεκριμένα συμπτώματα, των οποίων η προσεκτική ανάλυση θα οδηγήσει στην πραγματική διάγνωση της αναφερόμενης διαταραχής του.
Η οριζόμενη ως κεφαλαλγία από τη δυτική ιατρική, σε κάθε άτομο έχει μοναδική και αποκλειστική προέλευση και τρόπο έκφρασης, που απαιτούν συγκεκριμένες προσεγγίσεις θεραπείας, και δεν περιορίζεται στην θεραπεία του συμπτώματος.
Η Κινεζική ιατρική δεν έχει παρενέργειες και
δεν είναι ιατρογενής. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να ορίσει μια σωστή διάγνωση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Απαιτείται μακρά και σε βάθος μελέτη που να εκπαιδεύσει κυρίως τη λογική σκέψη που είναι η βάση της θεωρίας της κινεζικής ιατρικής. (Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια λογική σκέψη που μπορεί να οριστεί συνθετική ή διαλεκτική, σε αντίθεση με τη λογική της δυτικής σκέψης η οποία είναι αναλυτική).
Η έξαρση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε ορισμένες ασθένειες δεν θα πρέπει να θεωρείται αρνητική παρενέργεια, αλλά μέρος της κανονικής διαδικαστικής θεραπευτικής επεξεργασίας. Ούτε θεωρούνται αρνητικές εξελίξεις οι παροδικές καταστάσεις κόπωσης ή ευφορίας που μπορεί να ακολουθήσει τη συνεδρία βελονισμού: είναι εκφράσεις της ενεργειακής κίνησης που προηγούνται σε μια επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενεργείας.




Τι μπορεί να κάνει ο βελονισμός;
Ο βελονισμός είναι μια ιατρική πρακτική: δεν κάνει μαγικά, ούτε θαύματα.
Δεν θεραπεύει σε μία συνεδρίαση, ούτε θεραπεύει τις οριζόμενες ως ανίατες ασθένειες από την δυτική ιατρική (καρκίνος, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας, και ούτω καθεξής). Αλλά ακόμα και στις πιο σοβαρές ασθένειες μπορεί (συχνά με τη βοήθεια της βοτανοθεραπείας, διαιτολογίας και τσιγκόνγκ) να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου με σοβαρά χρόνια προβλήματα.
Ο βελονισμός δεν είναι πάντα μια οριστική θεραπεία: εξισορροπεί την ενέργεια και διορθώνει τα αίτια της νόσου. Το άτομο, ως ένα ζωντανό ον, είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο. Μπορεί, ανά πάσα στιγμή, είτε από την συνεχή παρουσία ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και τρόπου ζωής, είτε από ιδιοσυκρασιακή αδυναμία, να αρρωστήσει ξανά.
Αν καταλάβουμε αυτό θα καταλαβαίνουμε τη σημασία της υπευθυνότητας για την υγεία μας και να ασκούμε καθημερινά τεχνικές διατήρησης πρόληψης για την υγεία μας.



Ευάγγελος Μουστακάκης MD, MSc
Ιατρός, Βελονιστής
https://www.emoustakakis.gr/




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου