Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Ερχεται επιδημία γρίπης στη χώρα μαζί με το νέο κύμα ψύχους»





Της Χριστίνας Φλάσκου

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ενόψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα με την εισβολή αέριων μαζών από την Αρκτική, προειδοποιεί για έξαρση της γρίπης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες επιδημία γαστρεντερίτιδας με κύρια συμπτώματα τη διάρροια και το στομαχόπονο. Η ταλαιπωρία του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες και τα συμπτώματα διαρκούν 24-48 ώρες.

Τα συμπτώματα της είναι κυρίως ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει τεθεί σε συναγερμό καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μετά από 2 χρόνια η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α, Η3Ν2 -πέρυσι είχαμε τον Η1Ν1, τη γνωστή γρίπη των χοίρων που έπληξε το 2009- ενώ συνιστούν άμεσο εμβολιασμό για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

Η H3N2 γνωστή και ως «γρίπη του Χονγκ Κονγκ» βρίσκεται στα όρια απειλητικής επιδημίας που έχει ήδη «χτυπήσει» τις γειτονικές χώρες, ενώ αναμένεται και στην Ελλάδα.

Ήδη η Βουλγαρία έχει καταγεγραμμένους 220 ασθενείς σε κάθε 10.000 άτομα, στα Σκόπια καταγράφηκαν 7.800 άτομα από τις αρχές του μήνα και στην Αλβανία νόσησαν 14.000 άτομα σε μία μόνο εβδομάδα, ενώ στη Γαλλία το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συναγερμό λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης σε 13 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρη Τσιόδρα στο «Έθνος» «εκτιμούμε ότι φέτος θα "επιστρέψει" η γρίπη τύπου Α, Η3Ν2, την οποία γνωρίζουμε από το παρελθόν και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι «για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης στο εμβόλιο απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν είναι αργά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε τα πρώτα κρούσματα και η κορύφωση της γρίπης θα είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Στις βόρειες χώρες και στη Βρετανία, όπου οι πολίτες εμβολιάζονται, τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα».



Οι γιατροί προτείνουν την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και την αποφυγή πολυκοσμίας και κλειστών χώρων. Επισημαίνουν δε τη χρησιμότητα του εμβολίου, το οποίο πρέπει να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Σε ότι αφορά στην γαστρεντερίτιδα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά, ενώ τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου