Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Από σήμερα… διαλογισμό





Δεν είναι μόδα. Είναι ανάγκη. Τόσο εσωτερικής, πνευματικής και ψυχολογικής αρμονίας, όσο και “ανθεκτικότητας” του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου.
Το ξέρεις ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό για πολλά χρόνια, εμφανίζουν πιο αργή φθορά του εγκεφάλου λόγω ηλικίας;
Μια νέα έρευνα αναδεικνύει επιστημονικά τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού για την υγεία.

Η έρευνα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας “Frontiers in Psychology”, μελέτησαν 100 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 24 έως 77 ετών, από τους οποίους οι μισοί έκαναν διαλογισμό για αρκετά χρόνια (από τέσσερα έως 46 χρόνια, με μέσο όρο τα 20) και οι υπόλοιποι όχι.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές μαγνητικής νευροαπεικόνισης του εγκεφάλου για να αξιολογήσουν την κατάσταση της φαιάς ουσίας, σε κάθε άτομο που συμμετείχε στην έρευνα.Η μελέτη επιβεβαιώνει


1. ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγοστεύει η φαιά ουσία του και ο εγκέφαλός του υφίσταται έτσι μια νευρωνική φθορά, μια μείωση, δηλαδή των νοητικών λειτουργιών.
Μεγάλα τμήματα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο όσων διαλογίζονται, είναι καλύτερα διατηρημένα, σε βαθμό που οι ερευνητές να κάνουν λόγο για “απρόσμενα μεγάλη θετική επίπτωση”.
2. ότι αυτή η αναπότρεπτη φθορά του νευρωνικού εγκεφαλικού ιστού στη μέση και ιδίως στην τρίτη ηλικία είναι πιο αργή στην περίπτωση όσων ασχολούνται έμπρακτα με τον διαλογισμό. Στην περίπτωσή τους, η φαιά ουσία “αντιστέκεται” περισσότερο στην φθορά της με το πέρασμα του χρόνου.

Η πιο σημαντική λοιπόν διαπίστωση είναι ότι η αναπότρεπτη φθορά του νευρωνικού εγκεφαλικού ιστού στη μέση και ιδίως στην τρίτη ηλικία είναι πιο αργή σε αυτούς που ασχολούνται έμπρακτα με τον διαλογισμό.
Info: Μετά τη δεκαετία του ’70 αυξάνεται παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής και οι περισσότερες χώρες “γερνάνε” δημογραφικά. Μια κοινωνία με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων έχει άμεση ανάγκη για μεθόδους που διατηρούν το κομμάτι αυτό του πληθυσμού υγιές, μακριά από νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο διαλογισμός αποτελεί μια τέτοια χρήσιμη μέθοδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου