Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Κουνταλίνι Γιόγκα – Ο Διαλογισμός της Συνειδητότητας



Τι είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα; Ας ρίξουμε μία ματιά στην πιο ισχυρή πνευματική μορφή διαλογισμού που αυξάνει την Συνειδητότητα και την πνευματικότητα του ανθρώπου.

Η Γιόγκα στις ημέρες μας έχει μετατραπεί σε μόδα της σύγχρονης αστικής κουλτούρας και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερους υποστηρικτές από τις αρχές του 21ου Αιώνα.Βέβαια η σημερινή έννοια της Γιόγκα αφορά κυρίως την εξάσκηση του σώματος, όμως από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε μία πνευματική διαδικασία. Κανένας δεν γνωρίζει πόσους αιώνες έχει εμφανιστεί η Γιόγκα, όμως οι Αρχαιολόγοι έχουν βρει αποδείξεις της ύπαρξης των τεχνικών διαλογισμού από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας.

Κουνταλίνι Γιόγκα – Ο Διαλογισμός της Συνειδητότητας

Οι τεχνικές Γιόγκα έχουν πάρα πολλές παραλλαγές στην Φιλοσοφία και το στυλ. Μερικές τεχνικές αφοσιώνονται αποκλειστικά στην σωματική εξάσκηση, ενώ άλλες δίνουν έμφαση στον Διαλογισμό. Η Κουνταλίνι περιέχει και τα δύο, αλλά εστιάζει περισσότερο στην Συνειδητότητα που ενεργοποιεί τα ενεργειακά κέντρα του Αστρικού μας σώματος. Ο Κύριος σκοπός της Κουνταλίνι είναι η αφύπνιση όλων των δυνατοτήτων της ανθρώπινης Συνειδητότητας: Την αναγνώριση του εσωτερικού μας εαυτού, της εξάσκησής του και της εξάπλωσης της συνειδητότητας σε ανώτερες πνευματικές διαστάσεις.

Η Κουνταλίνι έχει μία τεράστια ιστορία πίσω της. Αντίθετα από αρκετές αρχαίες διδαχές και φιλοσοφίες, η Κουνταλίνι δεν περιορίζεται σε δόγματα και κανόνες. Η Αληθινή φύση της Κουνταλίνι επιτρέπει την ελεύθερη σχεδόν πνευματική εξάσκηση έτσι ώστε το άτομο να ανακαλύψει την προσωπική εσωτερική δύναμη μέσα από την πρακτική της. Το αντικείμενό της είναι απρόσωπο και μακρυά από εγωκεντρισμούς και λειτουργεί ως εργαλείο που ο ερευνητής θα χρησιμοποιήσει στο δύσκολο ταξίδι της εσωτερικής ανακάλυψης του πραγματικού μαγικού εαυτού.

Η λέξη Κουνταλίνι είναι Αρχαία Σανσκριτική λέξη και στην κυριολεξία σημαίνει «κουλουριασμένο φίδι». Στην πρώιμη Ανατολική παράδοση (Πριν τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό) υπήρχε η πεποίθηση πως κάθε άνθρωπος διαθέτει μία θεική μαγική ενέργεια που πηγάζει από την βάση της Σπονδυλικής στήλης. Αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε η ιερή ενέργεια της Δημιουργίας, και γεννιόμαστε μαζί της όμως πρέπει να μοχθήσουμε ώστε να «ξεκουλουριάσουμε το φίδι», που θα μας επιτρέψει την άμεση επικοινωνία με ανώτερες διαστάσεις και καταστάσεις συνειδητότητας. Η Κουνταλίνι είναι η πρακτική της αφύπνισης του Ανώτερου εαυτού μας.

Η Σημερινή έννοια της Γιόγκα είναι περιοριστική και τις περισσότερες φορές περιγράφει ένα συγκεκριμένο τύπο άσκησης.Όμως για όσους εξασκούν πρακτικές διαλογισμού όπως η Κουνταλίνι, ο σκοπός δεν ήταν να εξασκήσουν το σώμα τους και να είναι σε φόρμα, αλλά η άμεση σύνδεση με το θεικό πνεύμα που βρίσκεται μέσα μας.

Οι καταβολές της Κουνταλίνι είναι άγνωστες, όμως η αρχαιότερη αναφορά σε αυτό το είδος Διαλογισμού βρίσκεται στις Ουπανισάδες (1.000 Π.Χ – 500 Π.Χ). Οι ιστορικές καταγραφές αναγράφουν πως η Κουνταλίνι ήταν η επιστήμη της Ενέργειας και μία Πνευματική Φιλοσοφία προτού αναπτυχθεί η φυσική πρακτική εξάσκηση. Η λέξη Ουπανισάδες στην κυριολεξία μεταφράζεται ως « καθόμαστε και ακούμε τις διδαχές του Διδάσκαλου», και οι πρώτες ομάδες που εξάσκησαν την Κουνταλίνι έκαναν ακριβώς αυτό. Οι Δάσκαλοι κάθονταν κάτω με τους μαθητές και περιέγραφαν τα πνευματικά οράματά τους. Αυτό ήταν μία δημοφιλής πρακτική στην Βεδική κοινότητα και αντιγράφηκε από πάρα πολλές παραδόσεις στην συνέχεια της ανάπτυξης των Πολιτισμών μέσα στους Αιώνες.

Με τον καιρό η σωματική άσκηση της Κουνταλίνι εξελίχθηκε ως φυσική έκφραση των οραμάτων αυτών. Βέβαια η Κουνταλίνι ποτέ δεν διδασκόταν στα φανερά αφού θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμη και σήμερα μία εκλεπτυσμένη γνώση, και οι μαθητές έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια μυήσεων προτού προετοιμαστούν για να μάθουν τις τεχνικές από τους Διδάσκαλους της Κουνταλίνι. Έτσι για εκατοντάδες χρόνια η τέχνη της Κουνταλίνι παρέμενε κρυφή και περνούσε από Διδάσκαλο σε Διδάσκαλο που θεωρήθηκε ικανός να την αποκτήσει. Ώσπου αποκαλύθηκε από τον Γιόγκι Bhajan που ταξίδεψε από την Ινδία στο Τορόντο του Καναδά το 1968.

Η Φιλοσοφία του Διαλογισμού της Συνειδητότητας


Για να κατανοήσουμε την Φιλοσοφία πίσω από την Κουνταλίνι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις πρώτες ιστορικές καταγραφές, τις Ουπανισάδες, που γράφτηκαν από διάφορους άγνωστους Συγγραφείς σε 500 χρόνια και αποτελούνται από συλλογή πνευματικών διδαχών.

Ως Τεχνική αφύπνισης , ο φιλοσοφικός σκοπός ύπαρξης της είναι η αφύπνιση του Ανώτερου εαυτού. Με την χρήση των τεχνικών τ ο ερευνητής μπορεί να «αποσυνδεθεί» από τον εγωκεντρικό εαυτό και να συνδεθεί απευθείας με την Συμπαντική ενέργεια που του επιτρέπει να ενδυναμώσει το πνευματικό ταξίδι του. Όμως πως μπορει να γίνει μία σύνδεση του ανθρώπου με την θεική ενέργεια, άρα με τον ίδιο τον Θεό σύμφωνα με τους Ινδουιστές;

Στην Παράδοση της Κουνταλίνι ο Θεός δεν είναι μία προσωποποιημένη έννοια. Η Θεική ουσία είναι η ανώτερη Συμπαντική Ενέργεια που υπάρχει εν υπνώσει και μέσα σε κάθε ανθρώπινο Ον. Ο Θεός είναι η δημιουργική Συνειδητότητα, η ενέργεια από την οποία ρέουν τα πάντα, μαζί και εμείς. Μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή την ενέργεια ακριβώς γιατί είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.Είμαστε κομμάτια αυτής της Συμπαντικής Συλλογικής Συνειδητότητας που μέσα από τις τεχνικές Κουνταλίνι ανακαλύπτουμε.. Μέσα από την Ενέργεια αυτή, το μαγικό ταξίδι προς την ανακάλυψη του Θεικού μας εαυτού ανοίγεται διάπλατα, επιτρέποντας στον άνθρωπο να δει την πραγματική φύση του, τις αληθινά μαγικές δυνάμεις του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου