Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Abbey of Thelema: Ο Μαγικός Ναός του Άλιστερ Κρόουλι



Το 1919 ο Άλιστερ Κρόουλι, ο διάσημος Αποκρυφιστής που έφερε το όνομα «Μέγα θηρίο» δέχτηκε στο μυαλό του μία «Αποκάλυψη». Εκείνος και οι ακόλουθοί του έπρεπε να δημιουργήσουν ένα «Μαγικό» Άδυτο, ένα ιερό μέρος το οποίο θα τους επέτρεπε να ζήσουν τον Νόμο του «Θελήματος» σε καθημερινή βάση. Ο Ιδανικός ναός, το Αβαείο του Θελήματος θα ήταν ένα Αντί-Μοναστήρι. Έτσι οι Αποκρυφιστές με επικεφαλή τον Άλιστερ Κρόουλι εγκαταστάθηκαν στο Cefalù του Παλέρμο, ένα ψαροχώρι στις ακτές της Σικελίας.



Ο Άλιστερ Κρόολι ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα του σύγχρονου Αποκρυφισμού ( Θα ακολουθήσει λεπτομερές άρθρο για την ζωή και το Μαγικό έργο του) και ήταν διάσημος για τα σεξομαγικά τελετουργικά που πήγαζαν από ένα σύστημα που ονόμασε Θελημητική Μαγεία, μέσα από το οποίο θεωρούσε πως το άτομο μπορεί να ανακαλύψει την πραγματική ελεύθερη βούληση. Αυτή η αρχή αποκαλύπτεται στην περίφημη φράση που αποτελεί τον νόμο του θελήματος: «Do what thou wilt shall be the whole of the Law». Οι ακόλουθοι της Μαγικής τάσης του Άλιστερ Κρόουλι επεδίωκαν να συρρικνώσουν τις κοινωνικές νόρμες και να ασπαστούν ηδονιστικές παρορμήσεις για την ολοκλήρωση του Μαγικού έργου τους. Αυτές οι απελευθερωτικές (σύμφωνα με τους λάτρεις του Κρόουλι) αντιλήψεις απορροφήθηκαν από την υποκουλτούρα των 60’s και μετέτρεψαν τον Άλιστερ Κρόουλι σε ένα σκοτεινό ίνδαλμα του Εσωτερισμού. Όμως 50 χρόνια πριν τον Μυστικισμό της εποχής του Υδροχόου ο Κρόουλι δημιουργούσε τον Απόκρυφο Ναό του στην Σικελία.

Abbey of Thelema: Ο Μαγικός Ναός του Άλιστερ Κρόουλι

Για ένα μικρό αντίτιμο, ο Άλιστερ Κρόουλι και η ερωμένη του Leah Hirsig νοίκιασαν ένα μικρό σπίτι που κοιτούσε την Μεσόγειο Θάλασσα. Το κοινό δωμάτιο λειτουργούσε ως χώρος για τελετουργικές πρακτικές και περιείχε ένα πορφυρό «Μαγικό» κύκλο που είχε σημαδεμένα τα σύμβολα των μεγαλύτερων Θελημικών Θεοτήτων. Το υπνοδωμάτιο του Κρόουλι που είχε ονομαστεί από τον ίδιο ως «το Δωμάτιο των Εφιαλτών» (“la chambre des cauchemars”) ήταν χειροποίητα ζωγραφισμένο από τον Αποκρυφιστή με ερωτικές απεικονίσεις, ερμαφρόδιτα πλάσματα και αλλόκοτα χρωματισμένα τέρατα. Αυτό το ιδιαίτερο δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε για συγκεκριμένες νυχτερινές μυήσεις που περιλάμβαναν ψυχοενεργητικές «ουσίες» που παρείχαν τις απαιτούμενες τρομερές οπτικές απεικονίσεις σε εκείνον που περνούσε την διαδικασία μύησης.



Ο Άλιστερ Κρόουλι θεώρησε το ναό αυτό ως μία σχολή Μαγείας και της έδωσε και το κατάλληλο Μότο: «Collegium ad Spiritum Sanctum: Ένα Κολλέγιο προς το Άγιο Πνεύμα». Η περίοδος που πέρασε ο Άλιστερ Κρόουλι στην Σικελία ήταν ίσως η καλύτερη και πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής του, ανεξάρτητα από το γεγονός πως υπέφερε από τον εθισμό του στις ουσίες και χρειάστηκε να γράψει το σκανδαλώδες «Diary of a Drug Fiend” για να χρηματοδοτήσει την μικρή του κοινότητα. Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την σκοτεινή μαγεία αλλά και τον Αποκρυφισμό βοήθησαν τον Άλιστερ Κρόουλι να αποκτήσει άφθονους μαθητές. Όμως το 1922 η εμπειρία του Μοναχισμού ολοκληρώθηκε άδοξα όταν ο Raoul Loveday, νεαρός ακόλουθος, βρήκε τραγικό θάνατο από τυφοειδή πυρετό που κόλλησε πίνοντας βρόχινο νερό. Ο Άλιστερ Κρόουλι και οι ακόλουθοί του εξορίστηκαν από το καθεστώς του Μουσολίνι το 1923, μιας και ο Δικτάκτορας δεν εκτιμούσε καθόλου την κλίση τους στην Πορνογραφία και τον Μυστικισμό.



Με το κλείσιμο του Ναού – Μαγικής σχολής οι κάτοικοι του χωριού ασβέστωσαν τις δαιμονικές απεικονίσεις και τις τοιχογραφίες μιας και προκαλούσαν τον τρόμο. Αυτή η πράξη όμως διέγραψε αρκετή από την ιστορία και το έργο του Άλιστερ Κρόουλι στην Σικελία. Αργότερα το σπίτι θεωρήθηκε στοιχειωμένο και παρέμεινε εγκαταλελειμένο ως το 1955, όταν ο Kenneth Anger, πειραματικός σκηνοθέτης και οπαδός του Κρόουλι, εντόπισε τα απομεινάρια της βίλας και επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να αποκαταστήσει το δωμάτιο των Εφιαλτών.



Το Αβαείο του Θελήματος βρίσκεται ακόμη εκεί, ένα κρυμμένο μνημείο του μυστηρίου και της Μαγείας. Ακόμα και τώρα, η πρόσβαση στα χαλάσματα του Μαγικού Ναού του Άλιστερ Κρόουλι παρέχει στους τολμηρούς επισκέπτες που αποφασίζουν να το δουν από κοντά, τις τρομερές εναπομείναντες τοιχογραφίες, ρίχνοντας μία ματιά στην τρομερή Κοσμολογία της Μαγείας του Διάσημου Αποκρυφιστή.



Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου